Den nye politiske aftale om solceller, der blev indgået 15. november 2012, omhandler en tilpasning af den hidtidige solcelleordnings nettoafregningsordning.
Solcellers elproduktion overgår nu fra en årsnettoafregning til en timenettoafregning.
Det vil sige, at den nye solcelleordning lægger op til, at man skal bruge sin energi, mens den produceres. Skal du bruge strøm efter mørkets frembrud, skal du købe strøm som normalt fra el-værket. Prisen for at købe el vil ligge højere end det, du sælger din el for. Så hvis anlægget skal give afkast, skal man derfor bruge så meget af sin egen produktion som muligt.
Den strøm, du ikke selv bruger, sælger du som overproduktion til elselskabet for 130 øre pr. kWh. En fast høj pris i 10 år.
Du skal dog være opmærksom på at prisen på overproduktionen afhænger af, hvilket år dit anlæg er installeret. F.eks. 2013: 130 øre pr. kWh, 2014: 116 øre pr. kWh indtil den falder til 60 øre i 2017.
Ordningen revurderes i 2015.
Nu støttes store anlæg også
Et andet tiltag ved den nye ordning er muligheden for private at investere i solcelleanlæg på op til 600 kW - før var grænsen på 6 kW. Samtidigt ophæves reglen om “ikke-erhvervsmæssige anlæg”.
Det vil sige at landmænd, virksomheder, boligforeninger, andelsforeninger, byfællesskaber får mulighed for at opsætte solcelleanlæg.
Større anlæg får 145 øre pr. kWh de første 10 år, hvis anlægget etableres i 2013. Venter man med at investere i et solcelleanlæg, vil den faste 10-års-pris for overproduktionen falde gradvist over fem år.
Forandringerne fra den tidligere aftale:
Du kan nu ikke længere få opsat solcelleanlæg efter virksomhedsordningen, og benytte den beskatningsmodel der følger med.
Nettoordningen er ændret.
Før solgte man strøm til elselskaberne og købte tilbage uden afgifter. Man bruge elnettet som lager for sin strøm. Brugte man mere strøm, end man producerede, betalte man differencen ved en årsafregning.
Nu er der indført en timeafregning i stedet for en årafregning. Man kan derfor ikke opbevare sin strøm på elnettet, og hente den om aftenen når man er hjemme. Det gør fortjenesten ved ens solcelleanlæg lavere, da anlægget producerer mest strøm i de perioder, hvor man typisk ikke er hjemme til at bruge den. Til gengæld får man en forhøjet pris på 130 øre pr. kWh, hvis man installerer et anlæg i 2013 de første 10 år.
Det er ikke længere muligt at registrere solcelleanlæg som selvstændige erhvervsvirksomheder via virksomhedsordningen, men det er nu muligt at opsætte og installere større solcelleanlæg for private.
For dem der har nået at få installeret et solcelleanlæg på den gamle nettoordning, vil fortsætte på denne de næste 20 år, for så at overgå til timebaseret nettoafregning med afsætning af overskudsproduktion efter de eksisterende regler i VE-loven.