Vil du have 3 tilbud i stedet for at gætte?

Vi finder 3 håndværkere til dig – med faste tilbud.

Når det handler om elsikkerhed i hjemmet, er HFI- og HPFI-afbrydere nogle af de vigtigste installationer. De beskytter dig og din familie mod potentielt livsfarlige elektriske stød. Men hvad er forskellen på HFI og HPFI, og hvorfor er HPFI-afbrydere i dag standarden i danske hjem? Det dykker vi ned i her.

Hvad er en fejlstrømsafbryder?

En fejlstrømsafbryder – ofte kaldet en HFI- eller HPFI-afbryder – har til opgave at afbryde strømmen, hvis der opstår en fejlstrøm. Det vil sige, hvis strømmen finder en anden vej end den beregnede, f.eks. gennem en person. I sådanne tilfælde kan strømmen forårsage alvorlige skader eller i værste fald være dødelig, hvis ikke den bliver afbrudt øjeblikkeligt.

Hvorfor er HPFI-afbrydere nødvendige i alle hjem?

I dag er det et lovkrav, at alle boliger er udstyret med en HPFI-afbryder. Den vigtigste grund er, at moderne elektriske apparater – som vaskemaskiner og computere – ofte indeholder elektronik, der kan skabe en anden form for fejlstrøm end ældre udstyr. HPFI-afbrydere kan registrere denne type fejlstrøm, hvilket gør dem mere effektive og sikre end de ældre HFI-modeller.

 

Desuden har ændringer i standarderne for apparaternes konstruktion gjort det mere sandsynligt, at brugeren kan komme i kontakt med strømførende dele. Det betyder, at risikoen for elektrisk stød er højere i dag – og derfor er en HPFI-afbryder helt afgørende.

Hvad er forskellen på HFI og HPFI?

Det korte svar er, at HPFI-afbrydere er en opdateret og mere følsom version af HFI-afbrydere.

  • HFI står for Højfølsom Fejlstrømsafbryder. Den beskytter mod almindelige fejlstrømme.
  • HPFI står for Højfølsom Pulserende Fejlstrømsafbryder og kan også registrere fejlstrømme, som stammer fra apparater med indbygget elektronik.

HPFI-afbrydere er desuden bedre rustet mod transienter – altså pludselige elektriske impulser, som kan opstå under f.eks. lynnedslag. Hvor en HFI-afbryder kan blive forstyrret af sådan en impuls, er HPFI bedre til at håndtere dem uden fejludløsning.

Hvorfor er HFI-afbrydere ikke længere i brug?

HFI-afbrydere blev tidligere brugt i mange hjem, men de lever ikke længere op til de krav, som moderne elsystemer stiller. Derfor er HFI i dag blevet udfaset og erstattet af HPFI-afbrydere. HPFI’en kan håndtere både traditionelle fejlstrømme og de mere komplekse typer, som nye apparater kan give anledning til.

Test din HPFI-afbryder – mindst to gange om året

For at sikre at din HPFI-afbryder virker, bør du teste den regelmæssigt. En god tommelfingerregel er at gøre det to gange årligt – for eksempel i forbindelse med skift til sommer- og vintertid.

 

Sådan tester du din HPFI-afbryder:

  • Find testknappen på afbryderen (typisk mærket med et “T” eller “Test”).
  • Tryk på knappen. Strømmen skal afbrydes øjeblikkeligt.
  • Hvis afbryderen ikke reagerer, skal du kontakte en autoriseret elektriker med det samme.

Opsummering – derfor bør du have en HPFI-afbryder

En HPFI-afbryder er ikke bare lovpligtig – den er din sikkerhed for, at en elektrisk fejl ikke bliver en livsfarlig situation. Særligt i moderne hjem med mange elektroniske apparater, er det vigtigt med korrekt og opdateret beskyttelse.

 

Fordele ved HPFI-afbrydere:

  • Reagerer hurtigt på både almindelige og pulserende fejlstrømme
  • Bedre modstand mod elektriske transienter
  • Beskytter også ved brug af moderne apparater

Vil du vide mere om elsikkerhed i hjemmet? Så anbefaler vi et besøg på stødsikker.dk.

 

Læs også om priser og installation af HPFI-afbrydere hos Elektrikerpris.dk.